Valg 2007 – postludium

Da er kommune- og fylkestingsvalget for 2007 i havn, tilbake sitter leire av enten fortvilede eller opprømte politikere som analyserer og forteller hva de har gjort gæli eller rett. Flere av disse ser en trøst i alt. Utsagn som “det gikk MYE bedre enn fryktet” var det opptil flere som fant på å si inn i kamera. Dem om det. Hvis selvtilliten på norske lokalpolitikere ikke er større enn at de sitter i en valgbodkrok og frykter hva velgerne kan finne på, skulle de kanskje finne seg andre hobbyer…

Det ingen av de folkevalgte selv dro opp i sine etterpåklok-analyser var hvor heldig/uheldig de var sett i forhold til at nær halvparten av alle velgerne unnlot å stemme. På landsbasis var oppmøteprosenten 59%, i beste fall en utfordring for demokratiet. En kan begynne å lure når avstemninger i “Idol” og “skal vi danse” har større oppslutning enn kommunevalg.

Valgreporterne tok heldigvis opp spørsmålet i partilederoppsummeringen, hvilke tiltak ville politikerne sette inn for å få opp valgdeltagelsen? Her ble de fleste svar skyldig – mer fokus på lokale saker var det Stoltenberg og Haga kom på å si. Etterhvert ble det nikkende enighet om at dette var nok noe de måtte sette seg ned å analysere etterhvert sånn med tid og stunder… Aiaiai – rekk opp hånda den som har hørt DEN før dere..!

Et av de bedre tiltakene jeg har hørt for å engasjere velgerne kom Arne Krokan, en professor ved NTNU, med på en forelesning i forrige uke. Ta 10-15 personer fra hver liste av de som til slutt skal representere oss i styrer og stell, og arranger direktesendte utstemmingskonkurranser ala Idol over noen dager… 🙂

One thought on “Valg 2007 – postludium”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s