St Valentines Day


St Valentines Day. Alle hjerters dag. Som så mye annet som vi tror stammer fra amerikanske markedsførere, har også denne tradisjonen opphav helt tilbake til romertiden. Den gang var det adskillig mye mer halloi enn nå, forøvrig. Men, som med all romersk hedensk moro kom de kristne, også den gang gledesdrepere, på banen og ødela gode skikker med å fylle dem med såkalt høyverdig kristent innhold. Man fant en helgen ved navn Valentin som så ble assosisert med dagen, og dett var dett gett…
Britisk middelalderpoesi fanget opp igjen legenden, og da renessansen kom var St Valentins dag godt etablert som en romantisk feriedag. Det første valentinskortet man kjenner til ble skrevet i England i 1815, og forelskede dekorerte kort selv og sendte hverandre på 1800-tallet. Kortene ble kommersialisert i Europa i 1840, hele ti år før skikken kom til USA…

Litt tilbake til romerne; Én av de mer interessante romerske skikkene var at de hadde et såkalt kjærlighets- eller elskovslotteri. Byens kvinner la navnene sine i en stor urne, og byens ungkarer fikk æren av å trekke en av dem. Legendene vil ha det til at denne årlige koblingen mellom kvinner og menn gjerne førte til at parene forelsket seg og giftet seg, og om ikke annet så fikk de i allfall… need I say more?
Kanksje ikke rart kristenfolket fikk noia? Men, som ungkar skulle jeg ikke hatt noe mot å se denne skikken innført i Valentinsfeiringen igjen.

Kvinner er irriterte på at norske menn glemmer Valentinsdagen – vel, hent fram igjen denne skikken og ingen norsk mann vil noensinne glemme hva slags dag 14. februar er.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s