Four Thieves Vinegar

Jeg hoster. Altså er jeg – for å vri litt på den kjente filosofen Descartes utsagn.

Problemet er bare at jeg hoster så inn i helv.. at “er jeg”-delen av det hele har vært truet et uttall ganger helt siden slutten av februar nå. Hostekulene er av og til så voldsomme at det svartner til mens det danser røde prikker for øynene, og både ribbein og ryggsøyle lever en utsatt tilværelse. Når det står på som verst kjennes det ut som om jeg svever inn og ut av bevissthet noen sekunder (er dette stadiet før man hentes gjennom en tunnel med lys i enden over til den andre siden tro?) Den gangen hostekula med alt av tilbehør inntraff mens jeg rattet den krappe svingen i de sedvanlige 105 km/t, kan antagelig bare autopiloten holdes ansvarlig for at det gikk bra.

Diagnosen som er stilt så langt er stiv bronkitt med lungebetennelse i kastene. Bronkitt er noe jeg etterhvert har skjønt at skolemedisinen står maktesløs overfor, i allfall med de pinglete antibiotikadosene som er tillatt her i landet. Den eneste effekt de hadde var bieffekter, og det slik at det ble nesten dobbelt så plagsomt som hosten alene. Jeg måtte fort opp i to six-pack med Fisherman’s Friend pr dag for å kunne snakke littegranne uten å hoste for hvert ord. Og denne hersens lungebetennelsen ville heller ikke slå ut helt, jag hadde liksom håpet på det da dette i allfall er noe skolemedisinerne visstnok kan kurere.

Skolemedisinernes tafatthet har selvsagt fått meg ut på søken etter alternative botemidler. Jeg har hørt forslag om både homeopati og akupunktur, uten at jeg har rotet meg til å forsøke dette. Her om dagen kom jeg imidlertid over en artikkel om et annet alternativ som virket tilforlatelig – “four thieves vinegar”. Bakgrunnen for preparatet skriver seg fra Frankrike i tida rundt svartedauen, fire tyver smurte seg inn med dette middelet mens de rundstjal både likene og hjemmene til ofrene for pesten. Mens helsearbeidere og andre som kom i kontakt med ofrene ble smittet fortere enn du kunne si byllepest, og de som holdt seg unna ble ble smittet rett etter at du rakk å si det, så oppsøkte altså disse misforståtte Robin Hood’ene døde pestsmittede i hopetall hver eneste dag uten å bli smittet. Og remediet de skyldte på var altså denne four thieves vinegar. Middelet skulle være særs effektivt mot sykdom av lang varighet, epidemier samt ond magi – er det rart jeg kvapp til i stolen når jeg leste dette?

Så var det å finne oppskriften da, måtte det mye drakeblod og hekseklør til så var løpet kjørt så klart. Men her var det hyggelig nok relativt kjente ingredienser, én moderne oppskriftsvariant sees her (engelsk – men alle som har sett Jamie Oliver in action har sett disse ingrediensene i bruk):

Lavender, Sage, Thyme, Melissa (lemon balm), Hyssop, Peppermint. A handful of garlic cloves.
Blend ingredients in a glass jar and cover completely with organic, unpasteurized apple cider vinegar, which is available in most health food stores. Cold infuse (let sit at room temperature in a cool place) for six weeks and then strain off herbs and garlic.

Denne oppskriftsvarianten er forsåvidt både for invortes bruk og som additiv i badevannet.

Invortes bruk kan jeg jo forstå i forhold til luftveisinfeksjoner (som bl.a. bronkitt vel er i familie med), men disse tyvene smurte seg jo inn i det? Etter en oppfriskningsresearch viser det seg at svartedauen jo kom til Europa med rotter, og pesten ble overført til folk via rottenes lopper. Loppene lå gjerne og lurte i sengehalmen og bet stakkarene når de sov. Denne tyve-eddiken måtte altså ha vært så fæl på smak at loppene ikke gadd å bite de som hadde smurt seg.

Hmmpf – altså nok et blindspor i forhold til bronkitt.

Aaaargh, da er det ikke annet å gjøre enn å booke tur til Spania eller Italia, finne en Dottore di Grande som ordinerer en ååårntli’ antibiotikatablett med samme omkrets som en trillebårfelg, knaske den i seg med masse vann til, legge seg under dyna på hotellrommet og så gli inn i en tredagers koma. Når (om) man så våkner igjen, er nok hosten søkk vekke!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s